Kako se moliti

Molitva je jednostavnija nego što biste to mogli misliti. Bog postoji i on će čuti vaše molitve i odgovoriti na njih.

Četiri koraka u molitvi

Bog je vaš brižan Otac na Nebu i želi vas čuti. Možete mu se obratiti moleći mu se. Kao njegovo dijete možete zamoliti svojega Nebeskog Oca za pomoć i vodstvo u svojem životu.

Molitvu možete izreći naglas ili u svojim mislima. S Bogom možete razgovarati kao što biste s bilo kojom drugom osobom. Ne trebate biti rječiti ni vaše riječi ne trebaju biti naučene napamet. Važnije je da otvorite svoje srce i ne suzdržavate se. Vjerujte da on postoji i sluša jer je tako. Vjerujte da će vam on pomoći jer hoće.

Molitva je jedan od najdragocjenijih darova koje ste primili od svojega brižnoga Nebeskog Oca.

1. Započnite svoju molitvu

Prije nego što započnete, pronađite tiho mjesto na kojem se osjećate udobno. Dobar način za početi jest da se obratite Bogu zazivajući ga. Možete pokušati s: »Dragi Bože«, »Dragi Nebeski Oče«, »Naš Oče koji jesi na Nebu« ili jednostavno »Bože«.

2. Održite razgovor s Bogom

Govorite iz svojeg srca te iznesite svoje nade i želje kao i svoje brige i probleme. Možete ga zamoliti za pomoć, usmjerenje, praštanje ili iscjeljenje. Što vam je god na umu, iznesite mu to, priznajući da su njegova mudrost i raspored veći od vaših. Možete ga upitati što on želi od vas.

Iznesite Bogu svoje osjećaje o drugima. Možete se moliti za njihove potrebe ili upitati o načinima na koje ih možete voljeti i pomoći im.

Izrazite zahvalnost Bogu na svim blagoslovima u svojem životu. Čak i izazovi mogu biti blagoslovi. To nam pomaže osjećati se ponizno, što održava naše srce i um otvorenijima za Božje odgovore.

3. Završite svoju molitvu

Jednom kada ste rekli sve što ste htjeli reći, možete završiti svoju molitvu izgovarajući: »U ime Isusa Krista. Amen.«

To činimo jer nam je Isus zapovjedio da se molimo u njegovo ime pa sve što činimo treba biti izvršeno u njegovo ime.

4. Djelujte prema svojim pravednim željama

Postoji mudrost u izreci: »Molite se kao da sve ovisi o Gospodinu; tada radite kao da sve ovisi o vama.« U postupku činjenja često dobivamo vodstvo i pomoć od Boga.

Kada se moliti

Ne postoji takvo što kao previše molitve. Bog vas želi čuti kada ste sretni, tužni ili kada vam je samo potreban netko s kime ćete razgovarati. Možete se moliti kada god vam se to prohtije ili kada to trebate. Zapravo, ako se osjećate kao da vam se ne moli ili mislite da vas Bog ne želi čuti, to bi mogli biti najbolje vrijeme za molitvu.

Molite se sami i s drugima

Trebali biste razgovarati s Bogom pojedinačno i redovito. No molite se i s drugima – tijekom bogoštovlja, prije obroka i u obiteljskim molitvama. Jedna osoba obično izgovara molitvu za cijelu skupinu dok drugi s poštovanjem slušaju, razmišljaju o riječima koje se izgovaraju i pokazuju svoje slaganje izgovarajući »Amen« na kraju molitve.

Molite se tijekom dana

U Psalmima 55:18 kralj David rekao je da se molio »večerom, jutrom i o podne«. Uobičajena su vremena za osobnu molitvu trenuci kada započinjete svoj dan ujutro, prije svakog obroka i prije nego što legnete na počinak navečer. No nikada nije krivo vrijeme za molitvu. Bog uvijek sluša pa se možemo »bez prestanka molit[i]« (1 Solunjanima 5:17).

Molite se za posebne okolnosti

Postoje trenuci koji traže dodatnu molitvu – poput molitve za iscjeljenje, zaštitu ili hitne potrebe. Post (svrhovito ne jesti niti piti tijekom određenog vremenskog razdoblja) spojen s molitvom pomaže pokazati Bogu vašu iskrenost i pruža duhovnu snagu.

Voljeli bismo se moliti s vama
Sastanite se s misionarima

Zadobiti odgovore na naše molitve

Bog obećava da će nam, kada mu se okrenemo u molitvi, dati odgovore i vodstvo.

Bog komunicira s nama kroz Svetoga Duha u obliku dobrih misli i ideja ili mirnih, utješnih osjećaja. Kada to osjetimo, to znači da nas Bog potiče, pokazuje nam istinu i daje nam usmjerenje.

Svi će osjetiti Svetoga Duha na svoj vlastiti način. U Bibliji se on često opisuje kao »šapat laganog i blagog lahora« (vidi 1 Kraljevi 19:11–12) koji se čini da gotovo šapuće vašem umu.

Bog često odgovara na naše molitve preko drugih ljudi. Bog može u pravom trenutku u naš život postaviti ljude koji mogu dati ili biti odgovor koji smo tražili. Odgovore na molitve možemo također dobiti čitajući što su njegovi proroci naučavali u Bibliji i Mormonovoj knjizi. Kada se molimo i čitamo ove knjige, Sveti Duh može nam dati personalizirane ideje i usmjerenje. Odvajanje vremena za proučavanje njegove riječi još je jedan način na koji možemo pokazati Bogu da doista želimo odgovor od njega.

Doznajte što se u Mormonovoj knjizi kaže o molitvi
Zatražite besplatni primjerak

Uobičajena pitanja

Ljudi imaju puno pitanja o »mormonima«, ili obzirnije, o članovima Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana. Kliknite ovdje da biste pogledali cijeli popis.