Život Isusa Krista

Isus Krist Sin je Božji i naš Spasitelj. Sve što je učinio, od svojeg službeništva do svoje smrti, učinio je za nas.

Rođenje

Isus je Sin Božji, no rodila ga je žena na Zemlji. Ime ove vjerne žene bilo je Marija. Kada je Marija rodila Isusa, mnogi su se znaci i anđeli ukazali kako bi ga vjerni ljudi mogli pronaći i odati mu počast. Možda ste ovaj prizor vidjeli prikazan kroz prikaze o Kristovom rođenju tijekom Božića.

Djetinjstvo

Čak i kao mladić, Isus je naučavao riječ Božju. U dobi od 12 godina, Isus je pronađen »u hramu gdje sjedi među učiteljima, sluša ih i postavlja im pitanja. Svi koji su ga slušali divili su se njegovu umu i odgovorima« (Luka 2:46–47).

Krštenje

Kada je Isus započeo svoje službeništvo u dobi od 30 godina, propješačio je mnogo kilometara do rijeke Jordan kako bi ga krstio njegov rođak, Ivan Krstitelj, koji je imao ovlast vršiti krštenja.

Iako je bio bez grijeha, Isus je ipak bio kršten kako bi nas podučio o poslušnosti Bogu, ispravnom načinu krštenja i važnosti krštenja ispravnom ovlašću.

Nakon što je Isus bio kršten uranjanjem, Bog je izjavio: »Ovo je Sin moj, Ljubljeni moj, koga sam odabrao!« (Matej 3:17).

Službeništvo i čudesa

Isus je iscijelio bolesne, dao vid slijepima te je čak oživio mrtve. Važnije od toga, opraštao je ljudima njihove grijehe. Iako su židovski svećenici njegova djela smatrali bogohulnim ponašanjem, Isus je stalno podsjećao ljude da su njegova djela u skladu s Božjom voljom tako da se »proslavi Otac u Sinu« (Ivan 14:13).

Raspeće

Tijekom Isusovog su života mnogi bili ljuti na njega jer ga nisu razumjeli. Naučavao je nepoznato i pokazivao sućut grešnicima. Pokazao je nevjerojatnu moć pa su neki od civilnih i crkvenih vođa osjećali ugroženima njegovim utjecajem.

Isus je bio uhićen i kasnije razapet, ili ubijen, što je on dopustio kako bi ispunio Božju volju. »Ja dajem život svoj«, rekao je Gospodin, »da ga opet uzmem. – Nitko mi ga ne može oduzeti, nego ga ja sam od sebe dajem. Imam vlast dati ga, imam vlast opet ga uzeti.« (Ivan 10:17–18). Čak i dok ga je vlastiti narod ubijao, Isus je zavapio Bogu da im iskaže milosrđe.

 

Uskrsnuće

Isus je, tri dana nakon svoje smrti, ustao iz groba pa se uskrsli Gospodin ubrzo ukazao svojim prijateljima i sljedbenicima. On je bio prvi koji je uskrsnuo, što znači da se njegov duh ponovno sjedinio s njegovim savršenim fizičkim tijelom nakon smrti. Stoga što Isus ponovno živi, svi ćemo jednoga dana uskrsnuti.