Kako ja mogu oprostiti drugima?

To nije lagano, no kada oprostimo, naša su bremena dignuta i osjećamo veći mir.

Isus nas je podučio praštanju

Kada je Isus podučio Propovijed na gori, podsjetio je narod na to kako je sve bilo pod Mojsijevim zakonom: »Oko za oko, zub za zub« (vidi Matej 5:38). Zatim je podučio viši zakon praštanja da okrenemo drugi obraz i »ljubi[mo] svoje neprijatelje« (vidi Matej 5:39–44).

Praštanje nas oslobađa

Držati se osjećaja povrijeđenosti stalan je podsjetnik da budemo uzrujani. Neriješeni sukobi uzimaju zaista previše mjesta u našim mislima. Zbog njih gubimo san, a ako nismo pažljivi, možemo im dopustiti da nanesu štetu našim ostalim odnosima.

Uskraćivanje oprosta crpi našu energiju koja se može bolje iskoristiti za služenje drugima i obogaćivanje našeg osobnog života. U Mormonovoj se knjizi naučava da »ljudi jesu, da bi radost imali« (2 Nefi 2:25). Kako možemo imati radost kada smo usredotočeni na osjećaje ljutnje, zamjeranja, ogorčenosti i osvete?

Učite o praštanju iz Mormonove knjige
Zadobijte besplatan primjerak

Kada odaberemo oprostiti, dopuštamo Svetome Duhu da uđe u naše srce. Sreća je odabir. Ona ne ovisi o tuđim radnjama niti izvršenoj pravdi. Oprost nas oslobađa.

Oprostiti nekome lakše je reći nego učiniti, posebice ako je počinjena nepravda ozbiljna. Ponekada se čini kao da je oprost nemoguć. No ako se oslonimo na Spasitelja koji nije patio samo za naše grijehe, već i za njihove, možemo pronaći snagu veću od vlastite. Molite se za moć da oprostite i Isus će vam pomoći. Starješina Kevin R. Duncan, crkveni vođa, rekao je: »Iako možemo biti žrtva jednom, ne trebamo biti žrtva dva puta noseći teret mržnje, ogorčenosti, boli [i] zamjeranja.«

Opraštanje je drugačije od povjerenja

Jednom kada nekome oprostite, i dalje može proći puno vremena prije nego im ponovno počnete vjerovati. To je u redu. Na primjer, možete oprostiti nekome tko je ukrao od vas, no to ne znači da ćete ostaviti vrata otključana. Slično tome, netko tko je bio u zlostavljačkom odnosu može oprostiti zlostavljaču bez ponovnog stupanja u taj odnos. Trebali bismo praštati svima. No koristite mudrost pri odlučivanju da ćete nekome ponovno vjerovati.

Najveći primjer praštanja

Kada otkrijemo da nam je teško oprostiti, možemo se ugledati u primjer Isusa Krista. Čak i dok je visio na križu, s čavlima zabijenim kroz njegove ruke i noge, zavapio je Bogu: »Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine« (Luka 23:34). Možda nemamo sposobnost da oprostimo sami po sebi, no Isus je patio za naše »boli i nevolje« (vidi Alma 7:11) da bi znao kako nam pomoći. Kroz njegovu milost, ne samo da nam može biti oprošteno, već također možemo imati snage da oprostimo drugima.

Priče i stihovi o praštanju drugima

Biblija i Mormonova knjiga imaju mnoge nadahnjujuće priče o praštanju. Dok čitate ove primjere, razmotrite kako možete bolje slijediti Spasiteljevu uputu da praštate drugima.

Praštanje u Bibliji: Izgubljeni sin

Sin je potratio svoj novac

Čovjek je imao dva sina. Mlađi je zahtijevao svoju baštinu. Zatim je napustio zemlju i »rasu svoje imanje provodeći život razvratno« (vidi Luka 15:13).

Nije imao hrane

Glad je zahvatila zemlju i sin nije imao novca da kupi hranu. Prihvatio je posao hranjenja svinja te je bio toliko gladan da je htio jesti hranu za svinje (vidi Luka 15:14–16).

Odlučio je vratiti se kući

Tada je počeo razmišljati o najamnicima svojega oca i kako su oni imali puno za jesti. Odlučio je otići ispričati se i reći svojem ocu: »Nisam više dostojan da se zovem tvojim sinom. Primi me kao jednog do svojih najamnika« (Luka 15:19).

Njegov mu je otac oprostio

»Diže se i krenu svom ocu. Dok je još bio daleko, opazi ga njegov otac i sažali mu se te poleti, pade mu oko vrata i izljubi ga« (Luka 15:20).

Njegov je stariji brat postao ljubomoran

Otac je zaodjenuo svojega sina lijepom odjećom i održao gozbu za njega s najboljom hranom. Stariji se sin vratio kući s posla te je čuo glazbu i plesanje. Postao je ljubomoran i odbio je ući u kuću (vidi Luka 15:22–28).

Njegov se brat počeo žaliti

Otac je izašao i razgovarao sa svojim starijim sinom. Sin je propitkivao zašto njemu gozba nikada nije bila priređena kada je cijelo vrijeme bio pravedan i odgovoran.

Otac je podučio dragocjenu lekciju

Otac je odgovorio da je stariji sin uvijek bio s njime i »sve je moje tvoje« (vidi Luka 15:31). Rekao je da se trebaju radovati, »jer ti ovaj brat bijaše mrtav i opet oživje, bijaše izgubljen i nađe se!« (vidi Luka 15:32).

Kako se ova priča primjenjuje danas?

Možemo oprostiti onima koji su nas povrijedili ili ozlijedili, čak i ako se to ne čini pravednim. Bog će učiniti to pravednim, a ako smo vjerni, možemo primiti sve što on ima.

Priča o praštanju iz Mormonove knjige

Moroni je imao problem

Moroni je bio zapovjednik. Njegova vojska nije imala dovoljno vojnika da obrani gradove koje su ponovno zauzeli od svojih neprijatelja.

Zatražio je pomoć od Pahorana

Moroni je poslao pismo upravitelju Pahoranu »tražeći da naredi ljudima da se saberu kako bi pružili pojačanje… četama« (vidi Alma 59:3) kako bi mogli zadržati one gradove koje su ponovno zauzeli.

Pomoć nikada nije došla

Međutim, pomoć nikada nije bila poslana i jedan je od tih gradova bio napadnut. Grad je pao. »Moroni [se] rasrdi na vladu zbog ravnodušnosti njihove gledom na slobodu domovine njihove« (Alma 59:13).

Moroni se razljutio na Pahorana

Moroni je napisao još jedno pismo Pahoranu, upravitelju, optužujući ga da je lijen, željan moći i da mu je stalo samo do njegove sigurnosti. Čak je zaprijetio da će pokročiti protiv Pahorana i »udarit[i ga] mačem« (vidi Alma 60:30) ako ne pošalje pomoć.

Njegove su optužne bile krive

Ono što Moroni nije znao bilo je da se Pahoran suočio s pobunom te je bio prisiljen pobjeći iz glavnoga grada. Odgovorio je na Moronijevo pismo, napisavši: »Ne radujem [se] velikim nevoljama vašim, da, to žalosti dušu moju« (Alma 61:2).

Pahoran mu je odlučio oprostiti

Iako je Pahoran bio krivo optužen, nije se uvrijedio. Napisao je: »Ti me pokudi, no, to nije važno; ne srdim se, već se radujem veličini srca tvojega« (vidi Alma 61:9). Tada je zatražio Moronijevu pomoć u borbi protiv pobune.

Imate li pitanja o praštanju, potičemo vas da razgovarate s našim misionarima. Oni vas mogu podučiti više o Isusovoj milosti i pomoći vam naučiti kako prestati zamjerati i ljutiti se. Upamtite da se oslonite na Spasitelja i vaš će život biti ispunjen mirom i srećom.

Zatražite posjet misionara
Učinit ćemo najbolje što možemo kako bismo odgovorili na vaša duhovna pitanja i pomogli vam približiti se Isusu Kristu.
Susret s misionarima