Kako mogu primiti oprost od Boga?

Pokajanje donosi oprost i iscjeljenje kroz moć Isusa Krista.

Pokajanje je puno više od prepoznavanja zlodjela ili kazivanja da nam je žao. Ono je promjena misli i srca koja uključuje okretanje od grijeha i okretanje Bogu za pomoć i oprost. Kada se pokajemo doživljavamo trajnu sreću.

Pokajanje je prilika da postanemo bolji. Bog će biti strpljiv s vama dok radite na prevladavanju loših navika, ovisnosti i ostvarivanju stvarnih promjena u vašem životu. Ova je promjena moguća kroz Isusa Krista i njegovu žrtvu. Bez obzira koliko traje, vrijedna je toga.

Zašto se trebam pokajati?

Mnogi vjeruju da ne postoji potpuno ispravno ili krivo. Međutim, Bog ima očekivanja od nas i dao nam je zapovijedi za slijediti. Kada smo neposlušni Božjim zapovijedima, griješimo. Svi smo mi nesavršeni i svi se trebamo pokajati, »jer su svi sagriješili i lišeni su Božje slave« (Rimljanima 3:23). Naši nas grijesi sprečavaju da se možemo vratiti kući živjeti s Bogom.

Isus Krist omogućio nam je način da nam bude oprošteno. Patio je za naše grijehe tako da, ako se pokajemo, možemo ponovno postati čisti i slobodni od žaljenja.

Blagoslovi pokajanja

Grijeh je teško breme koje nas ispunjava žaljenjem i tugom. Pokajanje uklanja te osjećaje i zamjenjuje ih radošću. Alma, prorok iz Mormonove knjige, opisao je svoju sreću nakon pokajanja: »Ne može biti ništa tako silovito i slatko kao što bijaše radost moja« (Alma 36:21). Kada se u potpunosti pokajemo, oprošteno nam je i iscijeljeni smo. Osjetit ćemo mir, radost, slobodu i pouzdanje.

Sesija proučavanja: Kako oprostiti i zadobiti oprost
Prijavite se

Kako da se pokajem?

Isus Krist ima moć oprostiti vaše grijehe. Postupak pokajanja nije zamršen, no ponekada može biti bolan i težak. Gospodin je obećao: »Onaj tko se pokaja za grijehe svoje, tomu je oprošteno, i ja, Gospod, više ih se ne spominjem« (NiS 58:42).

Pokajanje je osobno iskustvo s Isusom. Za neke će grijehe možda trebati više vremena za pokajanje od drugih.  Iako se postupak pokajanja ne bi trebao sagledavati kao kontrolni popis, ova vam načela mogu pomoći ako niste sigurni gdje početi ili ako se mučite uvidjeti svoj napredak.

Naučite načela pokajanja

Imajte vjere

Vjera u Isusa Krista ključna je u pokajanju. Imajte vjere da vas Isus Krist može osloboditi bremena grijeha i da možete ponovno biti čisti.

Prepoznajte grijeh

Prepoznajte da ste sagriješili – da ste se na neki način okrenuli od Boga. Promjena se ne može dogoditi odbijete li priznati da ste učinili nešto krivo.

Osjetite tugu

Trebali biste osjetiti istinsko žaljenje zbog onoga što je u vašem životu u konfliktu s Božjom voljom. Steknite iskrenu želju da napravite promjene. Jednom kada vam bude oprošteno, vašu će tugu zamijeniti radost.

Odbacite grijeh

Iskrena žalost trebala bi vas dovesti do toga da prestanete činiti ono što je krivo. Isus je ženi uhvaćenoj u preljubu rekao: »Idi i od sada ne griješi više« (Ivan 8:11).

Priznajte

Budite otvoreni i iskreni s Bogom kroz molitvu te priznajte da ste počinili greške. Jednom kada priznate svoje grijehe, zatražite pomoć. »Po ovome možete znati kaje li se čovjek za grijehe svoje — gle, on će ih priznati i odbaciti« (NiS 58:43).

Ispravite

Ako je moguće, trebali biste popraviti štetu koju su vaša djela uzrokovala. Ako ste sagriješili protiv nekoga, zamolite tu osobu za oprost i učinite sve što možete kako biste ispravili situaciju.

Ispunite svoj život dobrim

Ispunite svoj život nadahnjujućim i osnažujućim aktivnostima. One uključuju provođenje vremena s dobrim prijateljima, u molitvi, čitajući Sveta pisma i odlazeći u crkvu. To vam donosi duhovnu moć i povećava snagu da prevladate slabosti.

Nastavite dolaziti Kristu

Predsjednik Dallin H. Oaks govorio je o svakom od tih načela pokajanja i rekao: »Sve je to dio učestalog svetopisamskog poziva da dođemo Kristu.« Spasiteljev brižan poziv da se pokajemo jednako je važan i oslobađajući u suvremenim vremenima kao što je oduvijek bio.

Jesam li previše griješio da bih se pokajao?

Isus je platio cijenu za svaki grijeh. Možda ste se osjećali kao da su vam grijesi previše ozbiljni ili da ste previše puta počinili iste pogreške. No bez obzira na to koliko smo puta sagriješili, uvijek se možemo pokajati i može nam biti oprošteno. Neke grijehe može biti lakše ispraviti od drugih, no Isus Krist omogućio je potpuni oprost od svih grijeha. On je revan oprostiti.

Zadobijte besplatan primjerak Mormonove knjige
Zatražite sada