Što možete očekivati na crkvenom bogoslužju

Što bih trebao odjenuti?

Samo nastojte izgledati lijepo. Dobrodošli ste doći u bilo kojoj odjeći u kojoj se osjećate ugodno. Većina muškaraca nosi odjela ili košulje i kravate, žene obično nose suknje ili haljine, a i djeca su obično lijepo odjevena.

Hoću li se osjećati neugodno ako prisustvujem sam?

Mnogi od naših članova svakoga tjedna sami dolaze u crkvu. Međutim, želite li da netko prisustvuje s vama kada dođete prvi puta, slobodno kontaktirajte svoje najbližu kongregaciju. Oni će vam pronaći prijatelja koji će sjediti s vama. Biti nov može biti teško u bilo kojoj situaciji, no ubrzo ćete upoznati druge članove i osjećati se kao kod kuće.

Hoće li svi znati da sam posjetitelj?

To vjerojatno ovisi o veličini kongregacije koju posjećujete. Neke su kongregacije toliko velike da članovi možda neće shvatiti da ste došli u posjet. Druge su toliko male da se svi članovi međusobno poznaju te će prepoznati i izraziti dobrodošlicu pridošlici. U svakom slučaju, nemojte oklijevati predstaviti se ili postaviti pitanja. Svima će biti drago što ste tamo.

Kako izgleda bogoslužje i koliko dugo traje?

Crkveno bogoslužje sastoji se od dva dijela. Prvi se sat zove sakramentalni sastanak. Pjevamo crkvene pjesme (pjesmarice su dostupne). Netko izgovori molitvu na početku i kraju sastanka. Blagujemo sakrament (ili pričest) koji se sastoji od kruha i vode, a koji su blagoslovljeni i dijele se članovima kongregacije. Također, slušamo članove kongregacije kako izlažu propovijedi, zvane »govori«, o raznim evanđeoskim temama, uključujući osobna iskustva koja su možda imali. Nakon sakramentalnog sastanka održavaju se razni drugi satovi prilagođeni dobi za djecu i odrasle. Ako niste sigurni kamo ići, upitajte bilo koga i oni će vam rado pomoći da pronađete ispravnu učionicu.

Trebam li donirati novac?

Ne. Ne tražimo donacije niti šaljemo škrabicu za skupljanje novca.

Hoću li trebati sudjelovati?

Ne. Od posjetitelja se ne traži da sudjeluju. Kada se kruh i voda sakramenta dijele kongregaciji, možete jednostavno proslijediti pliticu sljedećoj osobi. Osim toga, slobodno sjednite i uživajte u bogoslužju. Na satovima Nedjeljne škole učitelj često traži dobrovoljce za čitanje. Jednostavno nemojte podignuti ruku ako ne želite sudjelovati.

Sačuvat ćemo vam mjesto
Pronađite Crkvu u vašoj blizini